مراحل نوشتن پایان نامه
در ابتدا گام های نگارش پایان نامه را به ترتیب بیان میکنیم:
گام ۱: تثبیت موضوع پروپزال و مقاله بیس پایان نامه
گام ۲: نوشتن پروپزال
گام ۳: آپلود پروپزال در پژوهشیار و ثبت سیستمی و گرفتن ایرانداک موضوع (درصورت مشابهت بیش از ۲۰درصد بایستی نسبت به تغییر آن اقدام کنید.)
گام ۴: بعد از ثبت پروپزال سامانه یک کد و تاریخ دفاع نهایی که اصولاً در پایان نامه ارشد ۶ماه و در دکترا یک سال بعد ازآن میباشد.
گام ۵: نوشتن فصل ۱و۲و۳ پایان نامه
گام ۶: شبیه سازی متد پیشنهادی (فصل ۳ پایان نامه) و ارائه فصل ۴و۵ رساله
اولین گام نوشتن پایان نامه ارشد یا دکترا:
۱-بعد از تأیید موضوع و مقاله یا مقالات بیس توسط استاد راهنما حالا شروع به نوشتن پروپزال میکنید. قالب و فرمت پروپزال در هر دانشگاهی قاعدتاً با یکدیگر متفاوت هستند. بعضی از اساتید هم به صورت سلیقه ای مطالبی را در آن میگنجانند. اما شالوده اصلی پروپزال شامل مطالب زیر میباشد:
- موضوع تحقیق ( همان عنوان رساله):
- موضوع پایان نامه را با ثبت در ایرانداک و سرچ در مقالات ژورنالهای معتبر از عدم تکراری بودنش اطمینان حاصل کنید.
- موضوع مطابق سلیقه شما و استاد راهنما و در تخصص ایشان باشد.
- موضوع مرتبط با رشته و گرایش تحصیلی شما باشد، مثلاً اگر کامپیوتر مهندسی نرم افزار هستید نمیتوانید موضوع مربوط به رشته برق را بردارید.
- موضوع را به گونه ای انتخاب کنید که امکان استخراج مقاله از آن باشد.
- بیان مسأله : چالش اصلی مقاله بیس را میگویید و نسبت به آن راهکار خودتان برای حل آن چالش را پیشنهاد میدهید که میشود نوآوری تحقیق شما و به صورت خلاصه پارامترهای مورد مقایسه را توضیح میدهید حتی میتوانید در قالب یک جدول آنها را بیاورید.
- پرسش اصلی تحقیق: اصولاً پرسش تحقیق ۱ جمله یا ۲ جمله سوالی است. اصولاً یک جمله سوالی است که با چگونه شروع میشود (مثال: چگونه میتوان با بهره گیری از الگوریتم کلونی مورچگان بهترین مسیریابی با کمترین تأخیر را در بستر اینترنت اشیاء تخمین زد؟ )
- فرضیه های تحقیق: در فرضیه ها دقت کنید که شما متغیرهای مستقل و وابسته را باید بگنجاید مثلاً اگر شما میخواهید تأخیر، مدت زمان پاسخ و کاهش انرژی را در کارتان مورد بررسی قرار دهید بایستی آن رانشان دهید. چندین مدل نحوه نوشتن که در پایان نامه های ارشد نیز استفاده می شود را در زیر آوردیم:
- اگر ……. آنگاه …….
- با بهرهگیری یا استفاده از متد فلان….. میتوان مدت زمان پاسخ را کاهش داد.
- این رویکرد پیشنهادی میتواند منجر به …..
- درنظر گرفتن پهنای باند در متد پیشنهادی باعث افزایش …..
- اهداف تحقیق: هدف از انجام پروژه و تحقیق خود را که اصولاٌ ۲ یا ۳ هدف است مطرح میکنید.
- نوآوری تحقیق: فرق این گام با گام بیان مسأله در این است که در آنجا به صورت مبسوط چالشهای مطرح در راستای موضوع تحقیق خود را مطرح میکنید سپس میگویید برای رفع آن چالش ها چه راهکاری ارائه میدهید. در این قسمت شما باید تفاوت کار خود با مقاله یا مقالات بیس را بولد کنید و گونهای بگویید که دائر این اطمینان را پیدا کند که این کار تا بحال توسط شخص دیگری انجام نشده است.
- مروری بر پیشینه تحقیق یا سوابق تحقیق: مقالاتی که در زمینه موضوع کاری خود مطالعه کردید را بایستی این قسمت توضیح دهید. هر مقاله در یک پاراگراف روشی که کار کرده چالشی که رفع کرده و مزایا و معایب آنها را به وضوح بیان میکنید.
- نکته: مقالات بایستی کارهای سالهای اخیر باشد و همچنین از ژورنالهای معتبر (IEEE, elsevier, willy, springer,…) باشد.
- در نهایت در یک جدول برای اینکه اساتید بهتر متوجه کار شما شوند پارامترهایی که مقالات مورد بررسی قرار دارند را تیک بزنید و پارامترهایی را که شما قرار است بررسی کنید را مشخص کنید. البته بعضی اساتید میفرمایند در جدول مقایسه مزایا و معایب هر مقاله را مورد بررسی قرار دهید و در نهایت بگویید متد پیشنهادی شما برتریش نسبت به آنها چیست.
- روش تحقیق: در این گام متد پیشنهادی را به صورت خلاصه توضیح میدهید. متد پیشنهادی در حقیقت همان فصل ۳، رساله میباشد اما نباید به صورت مبسوط اینجا بیاورید. حتماً فلوچارت و شبه کد روش پیشنهادی را در این قسمت بگنجانید زیرا تفهیم موضوع را برای استاد راحتتر میکند.
- گردآوری اطلاعات: در این قسمت بایستی بگویید که اطلاعات نوشته شده را با مطالعه مقالات معتبر و علمی کسب کردید.
- متغیرهای مستقل و وابسته: (یا پارامترهای مورد ارزیابی)، با یک مثال توضیح میدهیم مثلاٌ دو متغیر تعداد ماشینهای مجازی و تأخیر را داریم. در محور X تعداد ماشینهای مجازی را از ۱۰۰ به ۱۰۰۰ ، ۲۰۰ تا ۲۰۰ افزایش میدهیم و میخواهیم بفهمیم اگر تعداد ماشینهای مجازی بیشتر شود آیا تأخیر بیشتر است یا کمتر . در اینجا تعداد ماشینهای مجازی می شود متغیر مستقل و پارامتر تأخیر متغیر وابسته میشود. در نهایت عنوان پارامتری که در محور x قرار میگیرد متغیر مستقل و عنوانی که در محور y میباشد متغیر وابسته است.
یکی از گام های مهم نوشتن پایان نامه: یک عنوان خوب و مناسب برای پایان نامه باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
۱-ببینید به چه چیزی علاقه دارید و دوست دارید رساله تان در چه حوزهای باشد.
۲-با مطالعه چندتا مقاله مربوط به همان سال ببینید در آن حوزهی انتخابی شما چه کارهایی انجام شده است.
۳-چند مقاله مروری در آن حوزه مطالعه کنید وگزارشی از آن تهیه کنید.
۴-هر موضوعی که انتخاب میکنید باید در همان سال یا یکسال قبلش کار شده باشد. چرا که اگر موضوعی را انتخاب کنید که مثلاً یک مقاله در سال ۱۹۸۰ آن را کار کرده و دیگر کار نشده پس قطعاً یک مشکلی داشته که کسی سراغ آن نرفته است.
۵-استاد راهنمای خود را با توجه به تخصصشان در حوزه کاری خود انتخاب کنید. البته میتوانید شما اول استاد راهنما انتخاب کنید و برمبنای کلمات کلیدی که ایشان میدهند پیش بروید که آن موقع هم باید گزینه ۲و۳و۴ را انجام دهید.
۶-سنگ بزرگ نشانه نزدن است. توانایی و زمان خود و منابع کافی را باتوجه به موضوعتان در نظر بگیرید. موضوعی انتخاب کنید که منابع کافی (مقاله، کتاب و اطلاعات موجود در سایتهای پژوهشی محققان) در مورد آن باشد.
جهت انتخاب یک عنوان خوب و مناسب برای پایان نامه تحصیلی خود می توانید از مشاوره آنلاین برای پایان نامه خود بهره ببرید سایت های پروژه با بیش از یک دهه تجربه در امر مشاوره و انجام پایان نامه در خدمت شما دانشجویان عزیز می باشد.
ساختار پایان نامه کارشناسی ارشد
پایان نامه ارشد قاعدتاً یا ۵ فصلی یا ۶ فصلی میباشد. اگر پایان نامه دانشگاه شما ۶ فصلی باشد ساختار آن مشابه زیر است:
فصل اول: کلیات تحقیق که شامل(بیان مسأله، فرضیات تحقیق، اهداف تحقیق، پرسش تحقیق، اهمیت تحقیق، نوآوری تحقیق، پارامترهای مورد ارزیابی)
فصل دوم: ادبیات تحقیق که کلمات کلیدی که در عنوان و روش پیشنهادی می باشد به صورت مبسوط توضیح میدهید.
فصل سوم: پیشینه تحقیق که مروری بر کارهای گذشتگان در آن زمینه کاری شما میباشد.
فصل چهارم: متد و روش پیشنهادی شما
فصل پنجم: ارزیابی روش پیشنهادی (همان شبیه سازی پایان نامه یا سیمولینک بسته به موضوع و گرایش تحصیلی)
فصل ششم: نتیجه گیری و کارهای آتی که اصولاً ۲ یا ۳ صفحه بیشتر نیست.
اگر پایان نامه یا رساله شما ۵ فصلی باشد ساختار نوشتن آن به شکل زیر میباشد:
فصل اول: کلیات تحقیق که شامل(بیان مسأله، فرضیات تحقیق، اهداف تحقیق، پرسش تحقیق، اهمیت تحقیق، نوآوری تحقیق، پارامترهای مورد ارزیابی)
فصل دوم: ادبیات تحقیق که کلمات کلیدی که در عنوان و روش پیشنهادی می باشد به صورت مبسوط توضیح میدهید. در ادامه پیشینه تحقیق را که مروری بر کارهای گذشتگان در آن زمینه کاری شما میباشد را منسجم توضیح میدهید.
فصل سوم: متد و روش پیشنهادی شما
فصل چهارم: ارزیابی روش پیشنهادی (همان شبیه سازی پایان نامه یا سیمولینک بسته به موضوع و گرایش تحصیلی)
فصل پنجم: نتیجه گیری و کارهای آتی که اصولاً ۲ یا ۳ صفحه بیشتر نیست.
جهت مشاوره و آموزش گام به گام نوشتن پایان نامه های دانشگاهی در مقاطع ارشد و دکترا می توانید از بخش همکاری با ما با شماره تلفن درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
شکل ۱ گام های نوشتن پایان نامه
به نظر شما یک عنوان مناسب برای پایان نامه چگونه باید باشد؟
در قسمت پرسش و پاسخ یک عنوان فرضی برای پروژه خود بنویسید
پرسش و پاسخ